Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]

1star Civilizația cretană la data de Mier Iul 23, 2008 5:34 pm


        Vizitato
avatar
Vizitator
 
Civilizatia cretana

Cea mai timpurie civilizație europeană de nivel înalt, civilizația cretană, a luat naștere în bazinul riental al Mării Mediterane, pe insula Creta. După declinul civilizației cretane, locul în acest spațiu i-a fost luat de cultura miceniană, elenofonă, "bogată în aur".

Insula Creta este situată în extremitatea sudică Mării Egee împânzite de insule, între Grecia și Asia mică. Este posibil ca civilizația cretană să fi fost rezultatul unei dezvoltări interne, dar este mult mai probabil să fi fost stimulată de legăturile comerciale și culturale cu Asia Mică și în măsură mai mică cu Egiptul.

Creta avea în jurul anului 1950 î.e.n. palate splendide, orașe mari și prospere, acestea fiind probabil rezultatul atât al producției pe scară mare a uleiului de măsline și a vinurilor, cât și urmare a comerțului practicat intens în zona de răsărit a Mării Mediterane.

Grecii au păstrat în secole ulterioare memoria grandorii cretane, dar istoria acestei civilizații este invăluită în legendă. Conform celei mai cunoscute dintre ele, orașul elen Atena trimitea regelui cretan Minos în fiecare an, drept tribut, tineri și fecioare, aceștia fiind sacrificați Minotaurului, monstrul jumătate om, jumătate taur, din adâncul labirintului. În cele din urmă, eroul atenian Tezeu omoară bestia și reușește să scape din labirint. Datorită legendei, adjectivul "minoic", derivat din numele Minos, este folosit în expresia "civilizația minoică", sinonim pentru "civilizația cretană".

În realitate, vor fi fost sacrificați tauri. Iar singurii expuși pericolului erau acrobații, antrenați să execute salturi peste tauri, prinzându-se de coamele acestora. Frescele viu colorate, pictate pe pereții palatului de la Knossos, ne sugereaza că membrii societății minoice erau optimiști, relaxați și iubitori ai plăcerilor vieții. Se pare că populația era pașnică și se simțea în siguranță, deoarece palatele și orașele nu erau fortificate și secole de-a rândul soldații nu au purtat armuri.

Palatele erau formate dintr-un șir de încăperi complicat distribuite. Se presupune că cel mai mare palat, cel din Knossos, era reședința regală, dar la fel de impresionante erau și palatele din Phaistos, Mania și Hagia Triada. Palatele și orașele aveau apeducte și sisteme de canalizare. În jurul anului 1750 î.e.n., în urma unei catastrofe naturale, probabil un cutremur, palatele au fost avariate. Dar cultura minoică avea încă resursele necesare pentru a reconstrui totul și mai grandios. După 1650 i.e.n. însă civilizația minoică, fiind trecută de apogeul dezvoltării ei, nu a mai putut face față unei noi catastrofe care s-a produs în jurul anului 1450 î.e.n. Aceasta din urmă a fost probabil legată de erupția unui vulcan care a distrus mare parte a insulei Thera (astăzi Santorini) aflată la circa 110 km. Creta însăși a fost devastată de gigantica undă postseismică. Efectele cutremurului au fost resimțite probabil în tot estul bazinului Mării Mediterane și se presupune că distrugerea insulei Thera a dat naștere legendei continentului scufundat în ocean, Atlantida. În urma acestei catastrofe, palatele nu au mai fost reconstruite timp de câteva generații, iar civilizația minoică a dispărut.

* va urma. wink

Sursa: Wikipedia2star Re: Civilizația cretană la data de Vin Iul 25, 2008 9:37 pm


        Vizitato
avatar
Vizitator
 
S-au păstrat numeroase tăblițe de lut datând din aceasta perioadă. Inscripțiile acestora sunt similare primelor scrieri în limba greacă, ceea ce a susținut prezumția că la vremea aceea Creta căzuse sub ocupația războinicilor veniți din peninsula Pelopones (Grecia), aheii sau micenienii. Aheii erau barbari care sosiseră pe teritoriul Greciei venind dinspre nord, aproape concomitent cu nașterea civilizatiei cretane. Spre deosebire de minoici, care erau scunzi și nu purtau barbă, aheii erau înalți, bărboși și războinici iscusiți. Ei utilizau carele de luptă, necunoscute cretanilor. Aheii și-au întemeiat orașe fortificate, fiecare oraș având câte o citadelă sau o fortareață foarte bine aparată.

Majoritatea acestor orașe se aflau în Pelopones, principala peninsulă care formează sudul Greciei. Cel mai impozant era Micene, amintit în poeme și legende ca fiind capitala marilor regi ahei și a bogăției lor în aur. Termenul "micenian" este utilizat de obicei când se face referire la ahei și la civilizația lor din mileniul al II-la î.e.n. În jurul anului 1600 î.e.n, orașele miceniene erau înfloritoare și își dezvoltau propria cultură, puternic influențată inițial de cultura minoică din Creta. Micenienii erau răspândiți în aproape tot arhipelagul din Marea Egee și, odată cu declinul Cretei, și-au construit o rețea comercială profitabilă cuprinzând toată zona estică a Mediteranei. Pentru un timp, Micene pare să fi avut statutul unei mari puteri, capabilă să negocieze pe picior de egalitate cu imperiul hittit și cu cel egiptean. Primele semne ale dezordinii și declinului au apărut în secolul al XIII-lea î.e.n.

O cauză s-ar putea să fi fost suprasolicitarea forțelor proprii în razboiul împotriva Troiei. Principalele centre miceniene au decăzut definitiv în secolul al XII-lea î.e.n. Printre alte cauze probabile se numără și sosirea unui alt trib elenofon, Dorienii. Deși aheii și dorienii au conviețuit și în final au devenit un singur popor, tulburările perioadei de început au determinat migrări semnificative ale aheilor spre coasta de vest a Asiei Mici. Aproximativ în secolul al XI-lea î.e.n. scrisul s-a pierdut, iar operele de artă au disparut. Grecia, devastată de catastrofe, a intrat în perioada neagră a istoriei sale antice.3star Re: Civilizația cretană la data de Sam Aug 16, 2008 11:06 am


        Vizitato
avatar
Vizitator
 
Haideti sa mai dezmortim aceasta sectiune si sa dezbatem urmatoarea intrebare:

Ce ati spune daca ar reveni aceasta civilizatie printre omenirea din secolul XXI? lol
        Continut sponsorizat

 
Vezi subiectul anterior Vezi subiectul urmator In jos  Mesaj [Pagina 1 din 1]
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumgratuit.ro | © PunBB | Forum gratuit de suport | Contact | Semnaleaza un abuz | Creeaza-ti propriul blog gratuit